Mensen raken overspoeld door content en zullen een (onbewuste) keuze maken van wat ze willen zien.Met je contentstrategie ga je een relatie aan met je doelgroep door de belevingswereld te raken. Jouw doelgroep wil dat je weet:

 • wie ze zijn
 • wat ze bezighoudt
 • welke taal ze spreken
 • waar ze zijn

Het maken van een persona kan daarbij helpen.

Stappen van contentstrategie

 1. Wat wil je bereiken: doelstellingen
 2. Wie wil je bereiken: doelgroep
 3. Waar wil je het over hebben: thema’s/domein
 4. Welke vormen wil je inzetten: formats
 5. Waar wil je het kwijt: distributie
 6. Wanneer ga je het publiceren: planning
 7. Wat heb je nodig: voorwaarden

 

Creative without strategy is called ‘art’. Creative with strategy is called ‘advertising’. (Jeff I. Richards)

Contentplanning

De Help, Hub, Hero is een handige indeling om je content te plannen. Help gaat over alles wat iemand nou eenmaal moet weten om deel te kunnen nemen aan wat jouw organisatie te bieden heeft. Het kan een instructiefilmpje zijn over het gebruik van je product of een routebeschrijving naar een loket voor een bepaalde dienst. Het is info die er gewoon moet zijn; vindbaar en leesbaar. Hub is allerlei inspirerende info over wat jij belangrijk vindt in het leven, maar je doelgroep ook. Zo kan een bedrijf dat hardloopschoenen verkoopt columns schrijven over yoga omdat de doelgroep dat ook zo interessant vindt. En Hero zijn de grootse events die sporadisch voorkomen en met een big bang laten zien dat je er bent. Daar komt alle andere content bij van pas.

Er zijn verschillende tools om je content te plannen om op het juiste moment via het juiste kanaal de juiste doelgroep te bereiken.