Trotse docenten, trotse leerlingen maken als vanzelf een superuitstraling voor de school. En waarop zijn ze dan trots? Juist datgene wat jouw school zo kenmerkend en dus bijzonder maakt en wat jouw doelgroep ook zo beleeft: de sweetspot. En het mooie is; alles is er al! Binnen Bereik maakt daarvan het pakkende verhaal (profiel), zet de schijnwerper erop zodat men het kan beleven (externe uitstraling) en helpt het verhaal intern te versterken (interne uitstraling).

 

Twee belangrijke principes liggen daaraan ten grondslag:

Practice what you preach; je moet in de praktijk waarmaken wat je belooft in je profiel. Het gaat dan niet alleen over missie, visie, kernwaarden, strategie. Het gaat over je hele merkbelofte, dus ook prestatie, innovatie en maatschappelijke betrokkenheid. En ook in leiderschap, attitude en gedrag van medewerkers. Dit geldt zeker voor scholen, omdat men eigenlijk helemaal niet zo verschilt van andere scholen in het verhaal dat er over de school verteld wordt. Je komt in de sweetspot als je laat zien welke praktische vertaling jij aan het profiel geeft.

Tell the truth but tell it well: waarheid is de basis van iedere storytelling om betrouwbaarheid te vergroten. Daarnaast moeten mensen wat je zegt kunnen beleven (emotie) en het moet bij de mensen iets achterlaten (inspiratie). Voor leerlingen is het eerste communicatiemiddel social media, dus je ‘social media care’ moet op orde zijn. Met een campagne heb je ieder jaar weer een unieke gelegenheid om op een nieuwe manier de aandacht te trekken en de ‘sweetspot’ te raken.