Leven de kernwaarden of moeten we ze reanimeren? Onder deze titel verzorgen we voor de afdelingsleiders/schoolleiders van de AchterhoekVO een workshop over hoe kernwaarden je gedrag kunnen leiden en hoe je dat collectief met een school kan doen om de gewenst uitstraling te krijgen. Oftewel; kernwaarden als strategisch instrument.

Scholen hadden eerst geen kernwaarden. Althans niet geformuleerd. En nu hebben ze die bijna allemaal en staan ze vaak vermeld op de websites en in de brochures. Maar leven ze ook? Zijn ze van betekenis? Voelen ze als onderdeel van het DNA van de school en geven ze richting? 

In deze workshop gaan we eerst kijken naar je persoonlijke waarden in jouw werk. Hoe leiden die je gedrag? En hoe pas je ze toe, bewust of onbewust? Bijvoorbeeld als een boze ouder mailt?  

De kernwaarden van jouw school zijn echter collectief. In de tweede helft van de workshop vormen we teams en gaan we samen een urgente gebeurtenis te lijf. We gaan de kernwaarden toepassen in een crisissituatie. Hoe gebruik je met elkaar de kernwaarden als kompas en voer je met elkaar de dialoog?