Hoe kies je de school die bij je past? Deel 2: het basisschooldecanaat

geplaatst in: Geen categorie | 0

28 uur onder water met 9 teams voor de Eduhackathon. Mijn groepje ging aan de slag met de vraag:

Hoe kiest een leerling van groep 8 het beste een school die bij hem past?

 

 

 

 

 

Katja van Gulick, Christine Mallon, Sabine Upperman, Jacintha de Laat-Kouters, Lisette Verstegen, Anne Quanjer.

 

 

Wat gebeurt er eigenlijk op de basisschool?

Na het interviewen van een aantal basisschooldocenten krijgen we bevestigd dat deze terughoudend zijn in het adviseren van een specifieke school, omdat ze vaak de kennis niet hebben over wat momenteel, vanwege alle onderwijsvernieuwingen, de visie is van een betreffende VO school. Maar de basisschooldocent kent het kind juist zo goed! Het voelt als een gemiste kans dat dit advies niet gegeven wordt. Je krijgt dus een niveau-advies en daarmee moet je het maar doen.

 

Wat gebeurt er eigenlijk op andere momenten dat kinderen vervolgopleidingen moeten kiezen?

Bij de overgang van VO school naar vervolg opleiding of werk gaat dat heel anders. Er is loopbaanbegeleiding, een mentor en een decanaat. Kinderen worden begeleid bij ‘wie ben ik, wil ik, wat kan ik; wat zijn mijn interesses en talenten’ en welke school/welk werk past daar het beste bij. Wat op de basisschool niet gebeurt gebeurt hier dus opeens wel.

 

Is de keuze in groep 8 voor de komende 5 jaar (gemiddeld) niet veel te groot?

Meer lezend over het puberbrein komen we erachter dat het gewoon heel raar is dat we kinderen in groep 8 zo’n grote keuze laten maken. Pas als ze 14 zijn kunnen een gedegen keuze maken die ook wat langer meegaat. We vonden dat ze de mogelijkheid zouden moeten hebben om ieder jaar hun eigen leerroute te bepalen. Dus brede scholen waarin je ieder jaar zelf je pakket samenstelt, met goede begeleiding naar ‘wie ben ik en wat past bij me’.

 

Weer even terug naar de vraag: hoe kiest een groep 8 leerling een school die het beste bij hem past?

 

Het basisschooldecanaat

Hoe simpel kan het zijn: op de basisschool bijv, vanaf groep 7, word je op twee punten begeleid. De basisschooldecaan kijkt met jou waar je interesses en talenten liggen en vertaalt dat naar wat je van een school verwacht. Hij/zij houdt zich op de hoogte van de VO scholen in de omgeving en weet wat daar speelt. Dit wordt besproken met jou, je docent en je ouders en daaruit komt een gedegen advies voor een paar scholen. VO scholen hoeven dan het circus van informatiemarkten tot en met open dag niet meer op te tuigen en alleen hun deuren openzetten op een door de weekse dag, zodat je kunt ervaren hoe het werkelijk op de school is.

 

Doe je mee met het realiseren van zo’n goed idee? Neem dan even contact op met Christine Mallon van Binnen Bereik; 06-20118850 of contact@binnenbereik.com.

 

? Grete Visser, wethouder onderwijs Nijmegen, riep ons uit tot ‘bijna winnaar’, oftewel tweede.