De verwarde man

geplaatst in: Geen categorie | 0

Een 31-jarige Syriër stak afgelopen weekend drie willekeurige mensen neer. Hij was volkomen kalm. Meteen denk je aan iets van terreur. Overheid en politie spreken van ‘een verwarde’ man.

Op de Dam schreeuwde een man vlak voor de dodenherdenking. Hij werd gearresteerd en ook getypeerd als ‘een verwarde man’.

Waarschijnlijk worden alle situaties waarvan we nog niet zeker weten waarom het is gebeurd, geframed door de overheid als ‘de verwarde man’.

Framing is het inkleuren van het verhaal, door de ander, in een bepaalde gewenste richting. Dat werkt het beste bij situaties waarover we zelf nog geen verhaal hebben gemaakt, anders gaat het er niet meer in. Het is mooi als wij, als volk, niet in paniek raken, terwijl het wellicht niet nodig is. Daarom wordt door overheid en politie een verhaal gemaakt waarmee wij rustig kunnen slapen. En dat gebeurt hier ook, zeker in het eerste verhaal. Want niets wijst erop dat dit een verwarde man was. En de waarheid waar we nu niets mee kunnen is; misschien was het wel een terrorist en als dat zo is, dan is dat eigenlijk ontzettend eng. Maar misschien ook niet, en dan maken we ons voor niets zorgen.

Je zou denken dat we dat erg vinden als ons iets voorgespiegeld wordt. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Uit onderzoek blijkt dat we liever een leugentje om bestwil hebben, dan dat we ons zorgen maken over iets waar we toch nog niets mee kunnen (bron: psychologie magazine (zie onder)).

Dus dankjewel overheid! Maar dan ook eerlijk zijn als je het wel zeker weet.

 

Over de auteur

Christine Mallon zorgt met Binnen Bereik voor de juiste uitstraling naar de juiste doelgroep via de juiste weg.

Contact

 

Liever liegen