Stop met pitchen!

geplaatst in: Geen categorie | 0

Als ik het woord pitchen hoor, dan krijg ik direct jeuk. Als je googlet dan krijg je soms wel tien richtlijnen waaraan het moet voldoen. Je kunt het nooit goed doen, want pas als je iedereen voor 100% hebt geïnspireerd, met dat ene verhaal in drie zinnen, dan ben je geslaagd. Onmogelijk natuurlijk, want misschien is het voor de zelfstandig ondernemer een eye-opener; niemand gelooft zo’n gelikt verhaal! Sterker nog, het effect is omgekeerd evenredig aan het aantal nekharen dat overeind gaat staan. Voor mij is het helemaal een gruwel, omdat de basis onder mijn werk juist bestaat uit het ‘ontvanger-gericht communiceren’ in plaats van lekker je eigen verhaal pitchen.

wandelend visitekaartje

Netwerken daarentegen vind ik ontzettend leuk; je kan vragen stellen! Over of de ander tevreden is met het bereiken van zijn doelgroepen, bijvoorbeeld. Daar heb je zo een gesprek mee. En in dat gesprek gooi ik dan lekker veel adviezen over hoe je die relaties kunt verbeteren, online en offline. En zo ben ik dan een wandelend visitekaartje van mezelf. Ik vertel ‘mijn pitch’ door het te doen. Zoek dus naar manieren om niet te praten over wat je toegevoegde waarde is, maar laat ‘m zien!

Zo kwam ik laatst iemand tegen die hakkelend in een pitch vertelde dat hij mensen leert hoe ze moeten presenteren. Zijn tekst voldeed wel aan de 10 richtlijnen ?. Nou is mijn slogan ‘waarheid is de nieuwe storytelling’, dus ben ik blij met zijn oprechtheid, maar ik denk dat men op dat moment niet onder de indruk was. Het had al gescheeld als hij gewoon had gezegd dat hij zijn dag niet had en dat dat iedereen kan overkomen tijdens een presentatie. Maar nee, pitchen moet bijna mechanisch zijn en zeker niet menselijk.

Praat niet over je toegevoegde waarde, maar laat ‘m zien!

 

Maar nou kwam ik een prachtig verhaal tegen dat precies vertelt over hoe ik denk en wat ik doe. Dus ik kon het niet nalaten om even te ‘zenden’. Gewoon even achteroverleunen, en blijven kijken. En misschien een beetje jaloers zijn, omdat ik zo’n ongelooflijk leuk vak heb.