spinnING

geplaatst in: Geen categorie | 0

In de krant van vandaag kwam ik volgens mij een mooi staaltje van spinning tegen, door de ING . Spinning kun je omschrijven als manipulatieve technieken om het nieuwsbeeld te beïnvloeden. Een voorloper van het echt fake news, zeg maar.

manipulatieve technieken om het nieuws te beinvloeden

Het echte nieuws was natuurlijk de aandeelhoudersvergadering van de ING waar Lilian Marijnissen weer commentaar gaat leveren op het loon van Ralph Hamers (Gelderlander pagina 8, groot bericht). Want die loonsverhoging is niet van de baan, die is slechts uitgesteld. Met vier aandelen mag de SP de zaal in en toespreken.

Dit onderwerp wil ING natuurlijk helemaal niet nogmaals uitvergroot hebben. Dus is het zoeken naar een ander onderwerp, in de hoop dat dit meer aandacht krijgt. Positieve aandacht wel te verstaan. Dus brengt de ING naar buiten dat het geen geld meer wil steken in tabak (Gelderlander pagina 4, kleiner bericht). Naast dat dit ontzettend mosterd na de maaltijd is op de schaal van maatschappelijke relevantie (too little too late, en zelfs de ABN Amro ging hen vorig jaar al voor), lijkt de timing mij zeer verdacht. Ben benieuwd of dit nog verdere aandacht krijgt en zo ja, welk ‘nieuwsbericht’ dan wint ?.

Artikel over Marijnissen en de ING

Artikel over ING en tabak

 

Over de auteur

Christine Mallon geeft organisaties een uitstraling die het hart raakt. Omdat het gestoeld is op bezieling van mensen en daardoor het verhaal klopt met het gedrag. Dat levert groei en winst.

Contact