Die Dotan toch …..

geplaatst in: Geen categorie | 0

De Nederlandse sing-and-songwriter Dotan heeft met nepaccounts mooie nepverhalen van fans in de wereld gebracht om zijn imago positief te beïnvloeden (bron: Volkskrant). Trollengate wordt het al genoemd. Hij dacht natuurlijk; fake news, als Rusland het kan, kan ik het ook.

Toch is het een beetje hypocriet dat iedereen er zo overheen valt. Al jaren bedient marketing zich van allerlei mooie verhalen. Van een oude man in een verpleeghuis die Coca Cola drinkt verwachten we toch echt niet dat hij opeens van de hoge duikplank gaat of een tatoeage neemt?

Tell the truth but make the truth fascinating!

Kijk, dat is het punt; veel van mijn vakgenoten vertellen het verhaal altijd mooier dan het is. David Ogilvy is daar een van de grondleggers van; tell the truth but make the truth fascinating. De serie Mad Men is daarop gestoeld en heb ik met plezier gekeken. Ook hij heeft echter het eerste deel van die quote ondergeschikt gemaakt aan het tweede en daar gaat het fout. Want mensen komen van een koude kermis thuis als het helemaal niet zo’n warme mooie kleurrijke en gezellige kermis was als de social media berichten deden geloven.

Terwijl het allemaal niet nodig is. Een van de principes van goede storytelling is dat de lezer zich kan relateren aan de hoofdpersoon. En dat je deze hoofdpersoon iets mee laat maken, een drempel, een probleem waar de lezer ook weleens tegenaan loopt. Imperfectie bijvoorbeeld is zo’n drempel; dat de dingen helemaal niet zo mooi zijn of gaan als je wel zou willen. De waarheid vertellen is de nieuwe storytelling. Je doelgroep is ook niet perfect, dus ziet je daardoor alleen maar als menselijk en dichtbij. En omdat je bent wat je zegt, ben je geloofwaardig. Dat wekt vertrouwen en betrokkenheid.

Waarheid is de nieuwe storytelling.

Maar misschien is het voor Dotan nog niet te laat. Dit is het verhaal van de gevallen held. Hij moet dan wel heel eerlijk vertellen waarom hij dit heeft gedaan. Dat het waarschijnlijk keihard werken is om bekend te worden en te blijven. Dat hij eigenlijk wel graag de tijd zou hebben om langs zo’n stervende jongen te gaan, en dat mooie superartiest imago te hebben. Ach nee, ik denk dat het veel te laat is voor Dotan. Want wat hij doet is een stapje verder dan het verhaal te mooi vertellen. Hij verzón het hele verhaal. Minister Zijlstra ging hem al voor, hij kan nog maar 1 ding doen: aftreden.

 

Over de auteur

Christine Mallon geeft organisaties een uitstraling die het hart raakt. Omdat het gestoeld is op bezieling van mensen en daardoor het verhaal klopt met het gedrag. Dat levert groei en winst.

Contact