Terug naar de Ambachtschool?

Ik snap dat wel; jouw kind liever niet naar het vmbo. Want wie wil er horen bij de verliezers? Altijd wordt het vmbo neergezet als verdrietig broertje van de opleidingen die ‘hoger’ zijn. En waar mavo altijd het zielige broertje was, is vmbo-t nu bijna overal graag naar mavo omgedoopt. Want mavo associeert natuurlijk lekker met havo, en liever dat dan met vmbo-kader.

Ik geef organisaties een uitstraling die het hart raakt, dus dit doet mijn hart pijn, erge pijn. Want met twee kinderen die hoogbegaafd zijn weet ik dat niveau slechts een eigenschap is van een kind. Geen beter of slechter. En zullen we niet vergeten dat dit gaat over allemaal kinderen die aan het leven begonnen zijn, met dromen, met talenten. Laten we ze met open armen ontvangen!

Want wij volwassenen zijn juist degenen die dom zijn. Ooit had de maatschappij veel intelligente mensen nodig. Tenminste, dat dachten we en ratio wordt het beste beloond. Nu hebben we tekort aan vakmensen. Sterker nog, wij kunnen onze hyper intelligente machines niet meer programmeren hoe iets gemaakt moet worden, als we zelf de ambachten niet meer kennen.

Tijd dus voor een compleet nieuwe waardering! En zo moeilijk is het niet. Ga terug naar het oorspronkelijke verhaal, geef de bezieling weer en de prachtige dingen die er gebeuren met de kinderen. Schetst de mogelijkheden van de opleiding; geluk in het leven en ook meer kans op banen in de toekomst. Vergroot de leerlingen, en oud-leerlingen, uit. En verander de naam. Deze komt nooit meer uit het verdomhoekje. Maar niet naar mavo, want je staat op eigen kracht. Iets met trots en vakmanschap! Terug naar de Ambachtschool?

 

Over de auteur:

Christine Mallon geeft met Binnen Bereik organisaties een uitstraling die het hart raakt. Zij werkt o.a. ook veel aan de zichtbaarheid van scholen. Meer informatie>

Bron artikel Gelderlander