Geloof me

geplaatst in: sterke cultuur | 0

Storytelling is van alle tijden. Het ligt in de mens gebakken dat we verhalen vertellen en ze het liefst nog even aandikken en spannender maken. Ik hoef Halbe Zijlstra in deze context waarschijnlijk niet te noemen.

Een organisatie schept dagelijks verhalen. Door de keuzes die gemaakt worden op managementniveau, of door het gedrag van de medewerkers. Het vertellen van het verhaal is neergelegd bij de communicatie- en marketingafdeling. En daar zit een probleem; het echte verhaal en het marketing verhaal groeien uit elkaar.

In onze (digitale) maatschappij is communicatie en marketing enorm doorontwikkeld (met het ontstaan van fake-news als ‘hoogte’punt). We kennen alle trucjes om het verhaal zo mooi mogelijk te vertellen en zo de doelgroep te be├»nvloeden. Mensen in de organisatie kunnen echter niet steeds beter het verhaal leven, dwz niet in de mate die het marketing verhaal belooft. Ze blijven menselijk, ze maken bijvoorbeeld weleens fouten.

Dat heeft twee grote problemen tot gevolg; medewerkers vervreemden van het verhaal en daarmee ook van de organisatie. En; je doelgroep weet inmiddels ook dat het verhaal mooier verteld wordt dan het is en dat gaat ten koste van je geloofwaardigheid.

En in dat laatste zit dan gelijk de strohalm. Als je doelgroep het mooie verhaal niet meer gelooft, is het dus goed om je verhaal oprecht te vertellen. Eerlijkheid vergroot je geloofwaardigheid.