Relevant positioneren

Een bedrijf kan niet meer zonder een maatschappelijk relevante positionering; als mensen merken dat je van betekenis bent voor de samenleving dan verhoogt dat de betrokkenheid, zowel van klanten als van de medewerkers. Maar hoe doe je dat nou? Gewoon heel simpel; door het individuele perspectief en het maatschappelijk perspectief te verbinden aan ‘het waarom’ van de organisatie. Of nou, misschien toch niet zo simpel, en moeten we even om de tafel, want ik heb daar allerlei methodieken voor.

Wel hiernaast, een beetje zoet, voorbeeld van Interpolis die een maatschappelijk probleem omzet naar beleving van hun klanten. Zo kan Interpolis van toegevoegde waarde zijn in de levens van mensen. Je kunt er van alles van vinden, maar het is toch echt gewoon een goed idee om zo’n app te gebruiken!