Werknemer is tevreden én zoekend

geplaatst in: arbeidsvreugde | 0

Interessante uitkomsten van onderzoek door ADP, de Gelderlander schreef erover afgelopen donderdag 30 november. Als een werknemer zo gelukkig is, waarom zou hij/zij dan naar een andere baan gaan zoeken? Omdat tevredenheid omschreven wordt als ‘de hoge mate van sociale zekerheid, het hoge inkomensniveau en het feit dat we gemiddeld minder uren maken dan werknemers in andere landen’ volgens Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg. Kijk en daar gaat de interpretatie mank. Want wie zegt dat dit de motieven zijn voor tevredenheid? Daarbij toont dit onderzoek aan dat ze in ieder geval niet leiden tot betrokkenheid bij de werkgever. Er zijn natuurlijk nog vele andere facetten waarmee je tevredenheid en betrokkenheid in kaart kunt brengen. Zoals groei in je functie, collegialiteit, of werk verrichten met hart en ziel. En het feit is dat het voor iedereen anders is, waar hij of zij zijn Arbeidsvreugde door laat bepalen.