jongeren zijn moe

Jeugd is gelukkig, maar moe

geplaatst in: arbeidsvreugde | 0

Jeugd is gelukkig, maar moe, kopte de Gelderlander vandaag. Het CBS bracht vandaag een jeugdmonitor uit. Jongeren zijn blij met vrienden, werk en gezondheid. Ze geven echter ook vaker aan dat ze snel, hard en veel moeten werken. Het aantal gevallen van burn-out neemt toe, aldus CBS-onderzoeker Tanja Traag in de Gelderlander.

Al eerder gaf onderzoek aan dat slechts 13% van de beroepsbevolking tevreden is met zijn werk. In Nederland zou dat zelfs slechts 9% zijn. Jongeren zijn dus best wel tevreden, vergeleken met ouderen, maar geven al aan dat de druk toeneemt. Er is zelfs een toename in burn-outs onder jongeren, terwijl het onder de ouderen stabiel blijft. Zouden we hieruit kunnen concluderen dat het van belang is om hier snel bij te zijn? Dat aan het begin van je loopbaan er nog voldoende veerkracht is om de druk op te vangen, maar dat die rek er snel uit is?

Arbeidsvreugde

Volgens mij is er weerbaarheid bij de werknemer nodig. De 7 bronnen van Arbeidsvreugde-methodiek geeft medewerkers taal om te kunnen zeggen; ‘kijk, dit doe ik voor jullie en om dat op een prettige manier te doen heb ik het volgende van je nodig’. Eens soort empowerment van de medewerker om zelf verantwoordelijkheid te dragen voor zijn arbeidsvreugde. Dat lijkt me, voor iedere werkgever, een geruststellende cultuur.

Christine Mallon is gecertificeerd arbeidsvreugde-coach.